ایزو ۱۰۰۰۶ (استاندارد ایزو مدیریت کیفیت پروژه ها)
ایزو ۱۰۰۰۶ یک استاندارد بینالمللی است که توسط سازمان جهانی استاندارد (ISO) تدوین شده و راهنماییهایی برای مدیریت کیفیت در پروژهها ارائه میدهد. این استاندارد به سازمانها کمک میکند تا اصول مدیریت کیفیت را در بخشهای مختلف پروژههای خود، از جمله در برنامهریزی، اجرا، کنترل و بهبود پروژهها به کار گیرند. هدف اصلی ایزو ۱۰۰۰۶ افزایش کارایی و اثربخشی پروژهها از طریق بهبود کیفیت فرآیندها و محصولات نهایی است. جهت اخذ ایزو ۱۰۰۰۶(صدور ایزو ۱۰۰۰۶) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکتها و سازمانها میباشد. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشد تا با کاربرد و نحوه اخذ گواهی ایزو ۱۰۰۰۶ آشنا شوید.
فهرست مطالب
- ایزو ۱۰۰۰۶ چیست؟
- دامنه کاربرد استاندارد ISO 10006
- هزینه اخذ ایزو ۱۰۰۰۶
- هدف از نگارش استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶
- تاریخچه iso 10006
- اجزا اصلی ایزو ۱۰۰۰۶
- عناصر اصلی مربوط به مدیریت پروژه ISO 10006
- چالشهای بالقوه در مدیریت پروژه
- اصول اجرایی گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶
- رابطه ISO 10006 با سایر استانداردهای ایزو
- چرخه عمر استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶
- جمعبندی
- سوالهای متداول
- اخذ گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶ از ایزوسیستم
ایزو ۱۰۰۰۶ چیست؟
شرکتها و پیمانکارانی که اقدام به به دریافت گواهینامه ISO 10006 میکنند، به کارفرما این اطمینان را میدهند که پیمانکار پروژه دارای یک سیستم منسجم مدیریتی برای رسیدن به اهداف پروژه است. لذا شرکتهایی که استاندارد مدیریت پروژه مانند PMBOK یا ISO 10006 در آنها پیادهسازی شده است، ضمن سازماندهی بهتر به امور و فرآیندها، باعث افزایش بهرهوری و اثربخشی اجرای پروژهها میشوند.
دامنه کاربرد استاندارد ISO 10006
استاندارد ISO 10006 راهنمایی جامع در خصوص کاربرد مدیریت کیفیت در پروژهها ارائه میکند؛ این استاندارد برای پروژههایی با پیچیدگی مختلف، کوچک یا بزرگ، کوتاهمدت یا بلندمدت، در محیطهای مختلف و صرفنظر از نوع محصول یا فرآیندی که دخیل بوده است، کاربرد دارد.
ایزو ۱۰۰۰۶ راهنمای مدیریت پروژه نیست، بلکه راهنمایی برای کیفیت در فرآیندهای مدیریت پروژه ارائه میکند.
هزینه اخذ ایزو ۱۰۰۰۶
هزینه صدور گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶ از مراکز معتبر، بسته به کیفیت و اعتبار مراجع صدور، از ۲,۷۰۰,۰۰۰ تا ۱۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان متغیر است. البته اعلام قیمت گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶ بدون بررسی کامل یک شرکت یا سازمان کار سختی است. چون حجم فرایندها، ارتباطات بین فرایندها، تعداد پرسنل و واحدها، بخشهای طراحی و تولید محصول و … همگی عواملی هستند که در قیمت صدور گواهینامه تاثیر دارند.
هدف از نگارش استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶
هدف از نگارش و تدوین iso 10006، ارائه راهنماییهایی در خصوص کاربرد مدیریت کیفیت پروژهها است. این استاندارد طرح کلی اصول و رویههای مدیریت کیفیت را ارائه میکند، که اجرای آنها مهم بوده و در راستای دستیابی به اهداف کیفیت مدیریت پروژهها تاثیرگذار است.
استاندارد ISO 10006 و راهنماییهای مندرج در آن، بخش وسیعی از سازمانها و شرکتها را پوشش میدهد و در پروژههای مختلف از کوچک تا بزرگ و ساده تا پیچیده, از یک پروژه مستقل تا پروژه ای که خود بخشی از یک پورتفو پروژهها است، کاربرد دارد.
کاربرد این راهنما بیشتر برای کسانی است که در مدیریت پروژهها تجربه دارند و لازم است اطمینان حاصل کنند سازمان آنها اصول و رویههای مذکور در سری استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ را اجرا کرده است. همچنین کسانی که در مدیریت کیفیت تجربه دارند در استفاده از دانش و تجربه خود در پروژهها، ملزم به تعامل با سازمانهای مسئول پروژه هستند.
تاریخچه iso 10006
ایزو ۱۰۰۰۶ را اولین بار در سال ۱۹۹۷ و نسخه بعدی را در سال ۲۰۰۳ منتشر کردند. این استاندارد توسط بسیاری از شرکتها مورد توجه قرار گرفت. شرکتها و سازمانها با اخذ گواهینامه ISO 10006 میتوانند از امتیازات ویژهای در هنگام شرکت در مناقصات و ارزیابیهای فنی برخوردار شوند.
اجزا اصلی ایزو ۱۰۰۰۶
تمرکز مشتری
استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶ کاملاً روشن میکند که دستیابی یا حتی انتظارات بیش از حد مشتری برای یک پروژه موفق ضروری است.
مسئولیت مدیریت
همانطور که در بقیه استانداردهای خانواده ISO 9000 معمول است، استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶، تصریح میکند که تعهد و مشارکت فعال مدیریت عالی برای یک سیستم مدیریت کیفیت کارآمد ضروری است. حمایت مدیریت از یک فرهنگ کیفیت در تضمین موفقیت پروژه بسیار مهم است.
مشارکت مردم
این استاندارد بر اهمیت افراد حاضر در روند پروژه نیز تاکید میکند. این امر روشن میسازد که آنها باید دارای مسئولیتهای کاملاً مشخص و صلاحیت کافی باشند و ابزارهای مناسبی برای انجام وظایف خود تهیه کنند. همچنین اشاره میکند که پیامدهای پروژههای چند ملیتی و چند فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرد.
عناصر اصلی مربوط به مدیریت پروژه ISO 10006
نیاز به اجرای مدیریت پروژه با دو عنصر مهم ارتباط دارد. هنگامی که از این دو مورد پیروی شوند، تیم پروژه و رهبری کار را با کیفیت بالایی ارائه میدهند:
سازمان: این بخش قابل تغییر است و بخشهای مختلف تجاری شرکت از ارتباط بهتر و همکاری آسانتر بهرهمند خواهند شد.
مدیریت و نظارت پروژه: به لطف شاخصهی عملکرد کلیدی یا KPI (میزان خوب بودن عملکرد سازمان) امکان نظارت بر پیشرفت پروژه وجود دارد و تضمین این که اهداف به دست میآیند، امکانپذیر است.
چالشهای بالقوه در مدیریت پروژه
در ایزو ۱۰۰۰۶ رهبران پروژه باید جذبه و قدرت را ترکیب کنند و از همه مهمتر، تعادل را برای تیم خود درنظر بگیرند. درنهایت اعضای تیم با توجه به طرح و چارچوب فنی که بر آنها تحمیل شدهاست، تلاش خواهند کرد.
مدیریت باید از همان روز اول، از پروژه پشتیبانی کند و به وضوح وظایفی که هر یک از اعضای تیم باید انجام دهند را مشخص کند. از آنجا که پروژه به طور بالقوه دستخوش تغییرات خواهد شد، دانستن اینکه چگونه با آن سازگار شویم ضروری است.
اصول اجرایی گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶
همانطور که اشاره کردیم، اصول این استاندارد را بسیار نزدیک به اصول مدیریت کیفیتی خانواده ایزو ۹۰۰۰ تدوین کردهاند. برخی از مواردی که ایزو ۱۰۰۰۶ بر آنها تأکید دارد عبارتاند از:
مشتریمداری
این استاندارد بهصورت واضح اعلام میکند که دستیابی به انتظارات مشتری و یا فراتر رفتن از آن، برای یک پروژه موفق الزامی است.
رهبری صحیح
فردی که رهبری پروژه را برعهده دارد باید صلاحیت این کار را داشته باشد. همچنین برای اجرای فرایندهای پیچیده و مدیریت بخشهای مختلف سیستم آمادگی داشته باشد.
مسئولیتهای مشخص
ایزو ۱۰۰۰۶ تاکید میکند که تمامی افرادی که در پروژه فعالیت دارند، باید وظایف روشنی را دنبال کنند و مسئولیتهای کاملاً مشخص را در پروژه به عهده بگیرند.
روابط سودمند دوطرفه
برقراری تمام شرایط ذکر شده در این استاندارد میتواند باعث شود تا هم مجموعه شما و هم مشتری، از تعامل با یکدیگر سود ببرید.
اجرای رویکرد فرایندمحور
تمام فرایندهایی را که در سیستم اجرایی میکنید باید با رویکردهای استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶ ترکیب کنید.
پیشرفت مداوم
باتوجهبه اینکه تمام فرایندهای موجود در مدیریت پروژه در حال اجرا هستند، سیستم شما دائماً قابلیت پیشرفت و بهبود را خواهد داشت و این عامل بهخودیخود یک مزیت بزرگ به شمار میرود.
رویکرد جدی تصمیمگیری
تصمیمگیری در سازمانها باید با جدیت کامل صورت بگیرد. اجرای تصمیمها را به تعویق نیندازید.
رابطه ISO 10006 با سایر استانداردهای ایزو
پیادهسازی این استاندارد در کنار استانداردهای پایه نظیر ایزو ۹۰۰۱ و سیستم مدیریت یکپارچه IMS ، یا در کنار استانداردهای سری مشتریمداری نظیر ایزو ۱۰۰۰۲ و ایزو ۱۰۰۰۴ به رشد و تعالی سازمان به صورت چشمگیری کمک خواهد کرد.
شباهتهای ایزو ۱۰۰۰۶ به ایزو ۹۰۰۱
برخی رویکردهای کنترل کیفیت که هر دو استاندارد آن را پوشش میدهند شامل موارد زیر است:
- رویکرد فرایند
- تمرکز مشتری
- مشارکت مردم
- رهبری
- رویکرد سیستماتیک
- پیشرفت متداوم
چرخه عمر استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶
کمیته فنی ISO/TC 176 (مدیریت و تضمین کیفیت) با همکاری کمیته فرعی SC 2 (سیستمهای کیفیت) اولینبار در سال ۱۹۹۷ استاندارد ISO 10006 را تهیه کرد.
نسخه بعدی را در سال ۲۰۰۳ منتشر و عرضه کردند و ویرایش سوم ایزو ۱۰۰۰۶ در سال ۲۰۱۷ جایگزین ورژن ۲۰۰۳ شد. ورژن ۲۰۱۷ را از نظر فنی برای همسویی با ISO 9000:2015، ISO 9001:2015 و ISO 21500:2012 بازبینی کردهاند.
جمعبندی
با اخذ گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶ میتوانید از امتیازات ویژهای در هنگام شرکت در مناقصات و ارزیابیهای فنی برخوردار شوید و این استاندارد توسط بسیاری از شرکتها موردتوجه قرار گرفته است. به خاطر داشته باشید که ایزو ۱۰۰۰۶ راهنمای مدیریت پروژه نیست، بلکه راهنمایی برای کیفیت در فرایندهای مدیریت پروژه ارائه کرده است.
پیادهسازی این ایزو در کنار استانداردهای پایه نظیر ایزو ۹۰۰۱ و سیستم مدیریت یکپارچه IMS یا سری مشتریمداری نظیر ایزو ۱۰۰۰۲ و ایزو ۱۰۰۰۴ به رشد و تعالی سازمان کمک خواهد کرد.
سوالهای متداول
این استاندارد برای هر سازمانی که درگیر مدیریت پروژه است، مفید میباشد. از شرکتهای کوچک گرفته تا سازمانهای بزرگ در صنایع مختلف مانند ساخت و ساز، فناوری اطلاعات، مهندسی و غیره میتوانند از آن بهرهمند شوند.
ISO 10006 با سایر استانداردها و متدولوژیهای مدیریت پروژه مانند PMBOK، PRINCE2 و غیره سازگار است. این استاندارد میتواند به عنوان یک چارچوب تکمیلی برای تقویت جنبههای کیفیت در کنار سایر روشهای مدیریت پروژه استفاده شود.
ISO 9001 یک استاندارد عمومی برای سیستم مدیریت کیفیت است، در حالی که ISO 10006 به طور خاص بر مدیریت کیفیت در پروژهها تمرکز دارد. ایزو ۱۰۰۰۶ میتواند به عنوان مکمل ایزو ۹۰۰۱ در محیطهای پروژهمحور استفاده شود.
اخذ گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶ از ایزوسیستم
ایزوسیستم با همکاری برترین مراجع صدور (CB)، انواع گواهینامههای بینالمللی ایزو (ISO) را برای سازمانها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری صادر میکند. شرکت دانش بنیان خانه مدیران، ایزوسیستم را بهعنوان برند تجاری خود ثبت کرده و از سال ۱۳۸۵ در حوزه ارائه خدمات مشاور مدیریت و صدور گوهینامههای بینالمللی ایزو فعالیت میکند.
برای اخذ ایزو از طریق صفحه دریافت ایزو درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شمارههای ۳۳۴۴۴۸۱۴-۰۲۳ و ۳۳۴۴۴۸۱۳-۰۲۳ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
این مقاله به صورت اختصاصی توسط تیم فنی ایزوسیستم آماده شده است، هرگونه بهره برداری بدون ذکر نام و آدرس منبع شرعا و قانونا ممنوع می باشد.
نیاز به مشاوره دارید؟ با ما تماس بگیرید...
۰۲۳-۳۳۴۴۴۸۱۴ایزوسیستم برترین مرکز صدور مدارک بین المللی ایزو و دارنده مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
هشدار: مراقب نیش مراکز بدون مجوز رسمی در حوزه ی خدمات مشاوره و صدور گواهینامه های ایزو باشید!